To explore or not to explore?
Deel 2

In het vorige blog hebben we het gehad over het ‘exploren’ van bewegingen. We zijn toen geëindigd met een voorbeeld voor een hardloper. Maar wat nu als jij geen hardloper bent en je bijvoorbeeld meer bezig houdt met gymmen? Dan is dit blog voor jou! Ook in de sportschool maken we vaak onderscheid tussen verschillende trainingsvormen. Doe je aan bodybuilding, ben je meer van het powerliften of ga je gewoon om je lichaam in conditie te houden? Alle drie hebben dezelfde principes om te overwegen, alleen met iets andere doelstellingen.

Voorwaarden voor optimale training

Het scheppen van de juiste voorwaarden voor een sport zou wat ons betreft altijd prioriteit moeten hebben. Hiermee bedoelen we dat het van belang is om naast je standaard training ook stabiliteits- en mobiliteitsoefeningen in je programma op te nemen die je doelstellingen ondersteunen. Door dit soort oefeningen in je programma te verwerken, verminder je het risico op blessures maar zorg je ook voor betere prestaties.
Naast het niet creëren van de juiste voorwaarden voor een optimale training, nemen veel mensen ook geen 'de-load' weken op in hun programma. Dit zijn weken waar je minder gewicht of minder volume in je training verwerkt. In deze weken kun je ook actieve rust nemen: iets vaker mobiliteit trainen bijvoorbeeld of net even dat zwakke punt in je lichaam wat extra liefde geven. We zien vaak dat mensen pas 'de-load' weken inlassen als ze ergens last van krijgen en niet omdat het onderdeel is van hun trainingsschema. Op deze manier moet je dus noodgedwongen rust nemen vanwege een blessure. Dit kan ervoor zorgen dat je achteruit gaan in niveau. Zonde wat ons betreft! Want: niet geblesseerd raken betekent progressie blijven boeken!

Oefeningen ‘exploren’ en ‘exploiten’

Niet alleen voor hardlopers maar ook zeker voor sportschoolgangers is het van belang om te blijven ‘exploren’ en ‘exploiten’, zodat het beweegpatroon waarin je sterker wilt worden uitgedaagd wordt. Binnen deze doelgroep is het lastig om een oefening heel veel complexer te maken dan ‘ie al is. Toch heb je een aantal mogelijkheden om variatie aan te brengen.

Door bijvoorbeeld een 'overhead squat' uit te voeren ben je weer verder aan het 'exploren' binnen het standaard beweegpatroon van de squat. En door de stang van je squat instabiel te maken tijdens een 'earthquake bar squat' maak je de beweging complexer en ben je dus bezig met 'exploiten' (optimaliseren) van een beweegpatroon.

Fysiotherapie Personal Training Utrecht Hardloopbegeleiding

Een andere en eenvoudige oplossing is om veel verschillende oefeningen te kiezen die bedoeld zijn voor dezelfde spiergroepen. Door allerlei variaties en beweeghoeken van die spiergroep – door middel van oefeningen – aan te bieden ben je ook weer aan het ‘exploren’ van die betreffende beweging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende variaties van het bankdrukken: 'incline' en 'decline' bijvoorbeeld, maar ook 'alternating dumbbell press'. Onderstaand variaties voor een press.

Fysiotherapie Personal Training Utrecht Hardloopbegeleiding

Kom je er niet helemaal uit en heb je hier hulp bij nodig? Laat ons jouw doelbewegingen analyseren en een op maat gemaakt programma opstellen.